tirsdag den 12. april 2011

Badlands

Turen tværs gennem South Dakota er en endeløs rejse gennem et bølgende prærielandskab, der bliver ved og ved. Det er mager jord, der alene kan anvendes til lidt græsning, og samtidig en storslået barsk natur meget langt fra civilisation. Ca. 100 km. nord for Interstate 90 ligger De Smet, hvor Laura Ingalls Wilder flyttede til med sin familie. Der er i dag indrettet museum, som vi imidlertid fravalgte. I stedet har vi købt en bog, der beskriver hendes families nybyggerhistorie. Lidt længere vestpå har det fantastiske sceneri  været anvendt i filmen "Danser med ulve", som vi har fået lyst til at se igen. Det er virkeligt smukt og øde...


Endnu længere mod vest drejede vi fra motorvejen mod Badlands for pludselig at befinde os i et endnu mere utroligt landskab bestående af en 60 km lang væg af sandstensklipper, som adskiller nedre og øvre prærie. Formationerne eroderer med en hastighed på 2,5 cm om året og ender om ca. en halv mill. år som flad prærie. Vi gik ture på de meget fint mærkede stier og kunne orientere os på de mange informationstavler, der er opstillet. Vi var glade for, at vi ikke mødte nogle af de mange klapperslanger, der lever i klipperne. De er ellers netop nu ved at komme frem af deres vinterhi.
Wall Drug Mall er et must, når man er kommet helt herud på prærien. 200 km før mål reklameres der på store skilte i vejsiden for denne butik, der ligger i en ganske lille by tæt ved Badlands. I forhold til placeringen overrasker denne butik med et imponerende udvalg af alle slags varer, deriblandt en kæmpestor cowboyafdeling med alt fra sporer, krokodilleskindsstøvler og selvfølgelig ægte Stetsonhatte, som jeg ellers kun kender fra Shubiduasangen. Butikken blev ellers fra dens start i 1931 dømt til fiasko her "..in the middle of nowhere.." Efter fem år med meget svære kår fik konen en varm sommerdag imidlertid den geniale idé at servere gratis isvand til deres kunder. De efterhånden rigtigt mange turister, der var på vej til Mount Rushmore satte pris på dette tilbud og den sommer i 1936 eksploderede kundestrømmen - og salget!Butikken har været en succes lige siden...


2 kommentarer:

  1. Hej Astrid
    Har Aksel fået ny kæreste?
    Vi har malet vores køer i billedkunst. Vi har holdt en dejlig påskeferie med masser af sol og varme, så nogle af os er blevet solskoldet.
    Mange solskinshilsner
    fra gruppe I

    SvarSlet
  2. Hej gruppe 1.

    Aksel har ikke fået en kæreste. Vi har lige fået nogle nye venner.

    Der er også rigtig meget sol herovre, men vi er ikke blevet solskoldet. Vi har også set pukkelhvaler helt inde ved kysten - det var meget spændende.

    Vh Astrid

    SvarSlet